Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
 

 

ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Όποιος ταξιδέψει με το αυτοκίνητο στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης φτάνοντας στο νομό Πιερίας ένα είναι σίγουρο: πως, από όποια πλευρά του δρόμου και αν βρίσκεται (ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας), το βλέμμα του θα μαγνητίσει το Μεσαιωνικό Κάστρο του Πλαταμώνα.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο του Πλαταμώνα είναι ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Ολύμπου, σε έναν λόφο πάνω από τη θάλασσα, τοποθεσία από την οποία ελέγχεται ο συντομότερος δρόμος που συνδέει τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία.

Το κάστρο του Πλαταμώνα, με ηλικία περίπου 10 αιώνων, λειτουργεί ως «μαγνήτης» στο βλέμμα με την επιβλητική παρουσία του. Ειδικά τις νύχτες παίρνει άλλη διάσταση, καθώς η φωταγώγησή του λειτουργεί προσθετικά στην αναμφισβήτητη αίγλη και γοητεία του. Το Κάστρο του Πλαταμώνα θεωρείται «σήμα κατατεθέν» για το νομό Πιερίας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας, το Κάστρο του Πλαταμώνα κτίστηκε από Λομβαρδούς Σταυροφόρους το 1204 και εξυπηρετούσε τον έλεγχο του περάσματος από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία. Μετά την κατάληψή του από τους Βυζαντινούς, το 14ο αιώνα το κατέλαβαν οι Τούρκοι. Το ότι το Κάστρο δεν καταστράφηκε κατά την οθωμανική αυτοκρατορία φαίνεται να οφείλεται στη στρατηγική του θέση. Το 1770 καταλήφθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από τους Έλληνες, όπως και το 1825 και το 1878 ενώ βομβαρδίστηκε από τον πλοίαρχο Σταχτούρη το 1897 και εγκαταλείφθηκε από τους Τούρκους. Κατά το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί προκάλεσαν αρκετές ζημιές.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα είναι καλά συντηρημένο, φιλόξενο και προσιτό στους επισκέπτες. Έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων: τον πρώτο περίβολο, το δεύτερο περίβολο, που αποτελεί και την ακρόπολη και τον κεντρικό πύργο. Ο εξωτερικός τοίχος του κάστρου έχει σχήμα πολυγωνικό. Ενισχύεται από τρεις περίβολους και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ο εξωτερικός περίβολος είναι ευρύχωρος και η είσοδός του βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά. Στην ίδια πλευρά διακρίνεται και ερειπωμένο προτείχισμα.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα χάρις στις εργασίες αναστήλωσης που έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο επισκέψιμο από χιλιάδες λάτρεις της ιστορίας από όλο τον κόσμο, αλλά φιλοξενεί τα καλοκαίρια μουσικές συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Κάστρο του Πλαταμώνα, τελεί σήμερα υπό την ευθύνη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με τη συγκατάθεσή της πραγματοποιούνται εκεί εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το ύψος των τειχών του φτάνει δεξιά από την είσοδο τα 9,5μ. και αριστερά τα 7,5μ., ενώ το πάχος κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 2 μέτρα. Στην βορειοανατολική πλευρά υψώνεται ο μεγαλοπρεπής κεντρικό πύργος του αμυντικού συγκροτήματος με σχήμα οκταγωνικό, ύψος 16μ. και πάχος 2μ. του οποίου η είσοδος βρισκόταν, για λόγους ασφαλείας, σε ύψος 2μ από την επιφάνεια του εδάφους. Πάνω από τις δύο πύλες υπήρχε και άλλος πύργος, σήμερα κατεστραμμένος Στο χώρο του κάστρου διατηρείται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (η μόνη από τις 5 που υπήρχαν εκεί παλαιότερα) η οποία κατά τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Στο κάστρο του Πλαταμώνα ένα είναι σίγουρο: ότι ο επισκέπτης έχει τη μοναδική δυνατότητα να απολαύσει μια καταπληκτική θέα: τη θάλασσα και τον Όλυμπο.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Δίου - Ολύμπου