Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
 

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε και στην πατρίδα μας ο εναλλακτικός τουρισμός. Τι είναι όμως εναλλακτικός τουρισμός; Εναλλακτικός τουρισμός είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Οι εναλλακτικές αυτές μορφές τουρισμού γενικά είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο φυσιολατρικός και περιπατητικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, ο ορειβατικός τουρισμός, ο χειμερινός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο εκπαιδευτικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας κ.λπ. O Εναλλακτικός Τουρισμός είναι η νέα μορφή τουρισμού που ήδη έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στον πλανήτη και προχωράει με γοργούς ρυθμούς και στον τόπο μας. Στόχος μας είναι όχι μόνο να παρουσιάζουμε αλλά και να σας προτρέπουμε να ζήσετε μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς και δράσης όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μέσα από τον εναλλακτικό τουρισμό θα αναρριχηθείτε σε εκπληκτικούς καταρράκτες, θα ανακαλύψετε λίμνες και γούρνες σε ποτάμια για μπάνιο, θα αφεθείτε στις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, θα εξερευνήσετε γραφικές διαδρομές, σε συνδυασμό με διαβίωση στη φύση, θα περπατήσετε και θα γνωρίσετε υδροβιότοπους και δάση. Θα ανακαλύψετε απρόσιτες παραλίες και θα διανυκτερεύσετε σε απομονωμένους κολπίσκους. Θα κάνετε ιππασία και θα απολαύσετε μοναδικές διαδρομές στο βουνό και στη θάλασσα. Θα γνωρίσετε λαογραφικά μουσεία και παραδοσιακά προϊόντα στους τόπους παραγωγής τους.

 

Θρησκευτικός Τουρισμός

Τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια που υπάρχουν στην Πιερία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους απλούς επισκέπτες όσο και για τους πιστούς και τους προσκυνητές που ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στα θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ
Ανεβαίνοντας για τον Όλυμπο, βρίσκουμε την ιστορική Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, το Μετόχιο, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο, στο οποίο μεταφέρθηκε η αδελφότητα της το 1950, μετά την καταστροφή της κυρίως Μονής το 1943 από τους Γερμανούς. Η κυρίως Μονή, η ιστορία της οποίας αρχίζει το 1542, βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο. Στην ιστορική αυτή μονή γίνονται και εργασίες αναστηλώσεως - ανακαινίσεως. Στο εσωτερικό της, εντός του αναστηλωμένου Καθολικού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Διονυσίου. Μισή ώρα από την Μονή, σε μια μαγευτική πορεία και εντός σπηλαίου, βρίσκεται το ασκητάριο («Άγιον Σπήλαιον») και το αγίασμα, το οποίο επισκέπτεται καθημερινά πλήθος προσκυνητών. Στο Μετόχιο, τη νέα μονή, μονάζει 24μελής αδελφότητα, η οποία εμπνέεται από το αγιορείτικο τυπικό και δέχεται πολλούς προσκυνητές, διακονώντας τους στις ποικίλες πνευματικές τους ανάγκες. Σ' αυτή λειτουργεί θαυμάσιο Σκευοφυλάκιο (Μουσείο) το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 29 Μαΐου 1999 και στο οποίο φυλάσσονται μεγάλης αξίας κειμήλια. Εκτός των άλλων, οι μοναχοί της μονής ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες και παράγουν θαυμάσια οικολογικά προϊόντα, τυροκομικά είδη, μέλι, αυγά, κ.λ.π. Η μονή είναι ανοιχτή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου και η πρόσβαση σ' αυτήν είναι εύκολη από το Λιτόχωρο.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΣ
Ιστορική Μονή στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, σε ύψος 430 μέτρων, κοντά στο ομώνυμο χωριό. Από την Παλαιά Μονή έχει διατηρηθεί το καθολικό, ενώ τα γύρω κτίσματα έχουν μετατραπεί σε εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται ασθενείς με ψυχικά προβλήματα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΛΗΜΑΔΩΝ (ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ)
Μοναστήρι που έπαιξε μεγάλο ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία από τους Τούρκους κατακτητές. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 1020 μέτρων, στην έξοδο της χαράδρας του «Μαυρατζά». Σήμερα έχει ανακαινιστεί σχεδόν ολόκληρη.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΝΑΛΩΝ
Χτισμένη στη βόρεια πλευρά της χαράδρας «Ζηλιάνα» σε ύψος 820 μέτρων, πέντε χιλιόμετρα από το χωριό Καρυά και 19 χιλιόμετρα από την Λεπτοκαρυά. Το όνομα της προέρχεται από τα κανάλια του νερού που υπήρχαν στην περιοχή. Είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε από τους μοναχούς Δαμιανό και Ιωακείμ κατά τον 11ο αιώνα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΠΑΡΜΟΥ
Χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου σε υψόμετρο 1320 μέτρων και 7,5 χιλιομέτρων βόρεια της Καρυάς βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου του Κλημέντους, γνωστό και ως «Παλαιομονάστηρο». Κατά μία εκδοχή ιδρύθηκε το 1640 , αλλά υπάρχουν αναφορές ότι το μοναστήρι είναι πολύ παλαιότερο. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτούργησε ως κρυφό σχολειό και διατηρούσε πλούσια βιβλιοθήκη. Το 1823 πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και το 1833 κάηκε ολοσχερώς από κάποιο μοναχό Ευγένιο. Στη θέση του κτίστηκε το 1913 ένας μικρός ναός που σώζεται μέχρι σήμερα.

 

Φυσιολατρικός – περιπατητικός τουρισμός

ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΝΙΠΕΑ
Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σε βαθμό που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Έχει μήκος 10χλμ και περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Trekking στο φαράγγι του Ενιπέα. Χαράξτε τη διαδρομή σας: πάρτε το μονοπάτι που ακολουθεί το φαράγγι από τους Μύλους στο Λιτόχωρο μέχρι τη θέση Πριόνια, στα όρια του Δρυμού του Ολύμπου. Ένα μοναδικό τοπίο, για τα μάτια σας μόνο.

ΟΛΥΜΠΟΣ
Δεν εντυπωσιάζει μόνο το ύψος του, που στον Μύτικα φτάνει τα 2,918 μέτρα, αλλά και η μικρή απόστασή του από τη θάλασσα πάνω στην οποία δεσπόζει και οι πολλαπλές όψεις του. Κάθε διαδρομή στον Όλυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση, γιατί το βουνό έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στον επισκέπτη. Για τους ορειβάτες, ο Όλυμπος είναι προνομιακός τόπος, οι ορειβατικοί σύνδεσμοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα ειδικά καταφύγια. Οι δρόμοι και τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, επιτρέπουν, ωστόσο, και στον επισκέπτη που δεν έχει ειδικά ορειβατικά ενδιαφέροντα ή γνώσεις να γνωρίσει από κοντά το βουνό, τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του. Οι ευκολότερες διαδρομές ξεκινούν από το Λιτόχωρο. Ο επόμενος σταθμός, μετά από πορεία στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4, μέσα από την χαράδρα του Ενιπέα, είναι η θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να αναπαυτεί και να πάρει πληροφορίες για τη συνέχεια. Στα Πριόνια φτάνει κανείς είτε με πεζοπορία 4-5 ωρών, είτε με αυτοκίνητο, από δασικό δρόμο. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν ειδικές θέσεις, από τις οποίες μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα, να πιει καθαρό νερό και να ξεκουραστεί. Από τα Πριόνια, ο ανθεκτικός ορειβάτης μπορεί να κατευθυνθεί στο καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός" (υψόμετρο 2.100 μέτρα). Λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια, από τη θέση Γκορτσιά, ξεκινά η διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών(υψόμετρο 2.600 μέτρα), όπου λειτουργούν ορειβατικά καταφύγια. Από τα καταφύγια ξεκινά η ανάβαση για τις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Υπάρχουν και άλλες δοκιμασμένες διαδρομές, ανάλογα με την αντοχή του πεζοπόρου, για τις οποίες παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες οι ορειβατικοί σύλλογοι. Ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο ξεκινούν επίσης από το Δίον και τη Πέτρα.

ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ
Τα Πιέρια Όρη καταλαμβάνουν τη δυτική πλευρά της Πιερίας. Χωρίζονται από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου με το όρος Τιτάριο. Συγκεντρώνουν παραδοσιακούς οικισμούς, με ιδιαίτερη γραφικότητα. Οι βουνοκορφές των Πιερίων αποτελούν τέρματα δημοφιλών ορειβατικών διαδρομών. Τα Πιέρια διαθέτουν καλό οδικό δίκτυο, με επαρχιακούς δρόμους, χαλικόδρομους και χωματόδρομους, καθώς και ορειβατικά μονοπάτια, που επιτρέπουν όχι μόνο την ορειβασία, αλλά και ευχάριστες πεζοπορίες σε γραφικό περιβάλλον. Κυριότερες κορυφές των Πιερίων είναι το Φλάμπουρο (2.197 μέτρα), η Θωμά Ράχη (2.020 μ.), η Σαρακατσάνα (1.680 μ.), η Σαλταπίδα (1.932 μ.) και το Σαμάρι (2.002μ.). Οι ορειβατικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στην Πιερία. Τα Πιέρια διαθέτουν δύο ορειβατικά καταφύγια. Το πρώτο στον οικισμό της Άνω Μπλιάς (υψόμετρο 1.000 μέτρα) και το δεύτερο στην Σαρακατσάνα (υψόμετρο 1.680 μέτρα). Η διαδρομή από την Άνω Μηλιά προς το Φλάμπουρο περνά μέσα από δάση και ρέματα. Ιδιαίτερα γραφική είναι η διαδρομή Παλαιά Βρύα - Μοναχό Νερό, που περνά μέσα από το αρχαίο λατομείο. Τα Πιέρια καλύπτονται από δάση οξιάς, δρυός, πεύκου και έλατου, ενώ φιλοξενούν πλούσια πανίδα.

 

Αθλητικός Τουρισμός

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ
Βρίσκεται στα Πιέρια Όρη, σε υψόμετρο 1400-1800 μέτρων και στη θέση "Παπά Χωράφι". Πρωτολειτούργησε δοκιμαστικά το 2000 και επίσημα το 2001 με κεντρική πίστα 2,300 μέτρων, περιφερειακή 4,800 μέτρων και αρχαρίων 250 μέτρων. 

περισσότερες πληροφορίες για το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχώρι εδώ: http://www.elatohori-ski.gr/

 

Αγροτουρισμός

Οι ορεινοί όγκοι του Ολύμπου, του Τίταρου και των Πιερίων, οι Υδροβιότοποι, καθώς και οι ορεινοί και ημιορεινοί οικισμοί συνθέτουν ένα ιδανικό περιβάλλον για ποικίλες αγροτουριστικές δραστηριότητες για κάθε επισκέπτη της Πιερίας. Καταλύματα κάθε είδους, όπως πρότυποι ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ορειβατικά καταφύγια, σε συνδυασμό με γραφικές ταβέρνες, εξασφαλίζουν άνετη διαμονή στις ορεινές περιοχές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αγροτικά και παραδοσιακά προϊόντα, οι αγροτικές δραστηριότητες, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής, ενώ φιλόξενοι άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν κάθε επισκέπτη με οικοτουριστικές αναζητήσεις.

διαβάστε περισσότερο για τον Αγροτουρισμό εδώ: www.agrotourismos.gr